Konditori 100, gäst

Tidningstuggen bläddrar vetenskapligt

Konditori 100 gäster
konditori100 entre

Hej!

Jag sitter och bläddrar i några populärvetenskapliga tidningar. För mig har den här typen tidningar varit seriösa tidningar som försöker berätta om "svår vetenskap" på ett enkelt sätt. Men ibland undrar man, både på det ena och det andra ...

Här är till exempel en tidning där det på framsidan står: "Forskarna varnar: Här inträffar nästa naturkatastrof". Den rubriken tyder på att någon äntligen kan förutsäga åtminstone en sorts naturkatastrof. Men i artikeln står det bland annat om skogsbränder: "Nästa katastrof: Södra Kalifornien, Medelhavsområdet och Australien drabbas regelbundet av stora skogsbränder".

Det verkar inte vara så svårt att förutsäga, ens för oss lekmän. När jag såg detta, och en del annat i tidningen, fick jag mer känslan att det var en kvällstidning jag höll i handen.

Människans historia är en annan vetenskap som fascinerar mig - bland annat alla dessa experter som vet hur den har utvecklats. Och rätt som det är upptäcker någon en ny grotta med en grottmålning eller några skelett, och så måste teorierna skrivas om - och nya experter vet hur människans historia har utvecklats.

Här läser jag om nya fynd av brutalt förstörda människoben som håller på att slå sönder föreställningen om de nordamerikanska indianernas fredliga förfäder. Några experter tolkar det så att detta bevisar att indianerna var kannibaler, medan andra anser att det kan vara så att även indianerna brutalt dödade "häxor" som hade stört ordningen i deras samhällen.

Liksom så ofta annars är experterna oense, och en lekman som jag vet inte vem jag ska tro på. Om nu fynden daterats rätt av andra experter. Och tolkats rätt ...   Om de över huvud taget verkligen har hittats ...   Det händer ju att även mer seriösa reportrar blir lurade, på olika sätt och i olika syften.

I en bok berättas att det bland de karibiska stammarna i norra Sydamerika var en sed att ett spätt barn som dött skulle förtäras av sin mor, så att moder och barn skulle förenas igen och den lilla vara trygg. Det var ju i och för sig en fin tanke, även om den känns rätt osmaklig i våra dagar, och inte tänker jag på grym kannibalism direkt när jag läser detta.

Kärlek är rena kemin berättas i en artikel som behandlar dopamin, en av hjärnans signalsubstanser. En antropolog bildläser (scannar) förälskade människors hjärnor för att finna förklaringen till att de tycks tappa huvudet. Men den kunskapen är väl ändå inte ny?!

I en bok läser jag gamla knep om hur jag kan göra för att en människa ska bli kär i mig. Ett tips är att i smyg få den andra att få i sig ett ormhjärta. Ett annat tips är att du har en svalas tunga under din tunga när du kysser den andra. Eller låt en svalas hjärta torka, och skrapa av lite av det i det den andra dricker. Kanske ormar och svalor innehåller extra mycket dopamin?? (Den här sistnämnda metoden är inte för dem som har bråttom, med tanke på torktiden.)

Dessa tips lär vara nedtecknade år 1790. Var det någon som sa något om att tappa huvudet?

Sån't här gillar jag!
En liten notis om vetenskapens stora misstag. Här några exempel på teorier om vad som gör oss sjuka. Cirka 1550 f Kr trodde en egyptisk magiker att sjukdomar stammade från onda andar som trängde in genom öron, näsa och mun. 1200 år senare trodde en grekisk naturvetare att det var osynliga insekter som flög in genom mun och näsa. 1348 e Kr slog en läkarkommitté i Paris fast att sjukdomar beror på planeternas inbördes positioner. 1891 framförde en engelsk präst att sjukdomar uppstod till följd av olämpligt leverne.

Och idag vet vi att de orsakas av bland annat infektioner med bakterier och virus. Tja, det tog sisådär 3400 år att komma fram till detta. (Om jag nu ska tro på dessa fakta.)

Har ni förresten pratat med Erik vid bordet härintill? (Om han nu sitter kvar där. Titta i lådan annars. Konditorn har ju en ful ovana att slänga ned oss i lådan i hörnet då han tröttnar på oss ...)

Varför jag gillar sån't här med vetenskapens misstag? Ja, det är säkert något kemiskt.

Nej, nu får det vara nog med vetenskap. Prata gärna med mig igen framöver. Eller hälsa på mig i lådan, för jag finns där också.

Hjälp! förresten
Om du är i min smak, läs den här texten en gång till är du snäll. Jag vill ha just din hjälp med ett experiment. Jag har nämligen smugit in ett antal dopaminhöjande ord i texten, som riktar sig till just dig. (Enda biverkningen kan vara att de är beroendeframkallande. Du behöver bara läsa texten två gånger, inte börja om från början varje gång du läser detta stycket!)

Till sidans topp
Konditori 100 gäster
konditori100 entre - www.konditori100.se

Uppdaterad 25 augusti 1998
Text: Arne Granfoss ©
Produktion: AG Informice