Konditori 100 - Gäst

Tidningstuggen om lagliga brott

Konditori 100 gäster
konditori100 entrance

Tidningstuggen, som jag kallar honom, tittade in lördag 31 juni. Jag pratade lite med honom. (V.G. står för Vår Gäst, liksom för Virtuell Gäst.)

 • Arne: Hej, och välkommen! Berätta lite om dig själv, och vad du håller på med.

 • V.G.: Hej! Tack. Jag frilansar med lite av varje, och läser rätt mycket i tidningar för att få idéer till vad jag ska syssla med. Nu håller jag på med en handbok som troligen får namnet "Lagliga brott".

 • Arne: Konstig titel. Finns det lagliga brott?

 • V.G.: Egentligen inte, men om man tittar på verkligheten numera så verkar de i alla fall finnas.

 • Arne: Ge mig några exempel.

 • V.G.: Våldtäkt, sexuellt utnyttjande eller helt obrottsligt. Nu under våren 1997 har det varit rättegångar mot tre män som haft upprepade samlag med en kraftigt berusad ung flicka. Och mot två ynglingar som hade upprepade samlag med en flicka berusad av narkotika och sprit.

  Det finns tydligen ingen tvekan om vad som hände - och flickorna hade skador som tydde på att våld mot underlivet förekommit. Ändå frikänns alla männen. Kontentan måste ju vara att det de gjort är helt lagligt.

 • Arne: Det kan det väl inte vara?!

 • V.G.: En försvarsadvokat skrev så här i ett debattinlägg i Dagens Nyheter den 16 maj: "Det finns som bekant ett berusningsstadium innan man är fullständigt redlös. I detta berusningsstadium kan man tappa omdömet i större eller mindre grad och göra saker som man absolut inte skulle göra nykter och ofta dessutom skäms gruvligen för efteråt. Många, såväl män som kvinnor, kan ge sig in på olika sexuella äventyrligheter i detta berusningsstadium. En del flickor, i synnerhet de som är yngre och oerfarna, kan vara lättare att förföra när de är i detta stadium. En del pojkar, eller män, utnyttjar detta. Man må tycka vad man vill om det omoraliska i att göra detta, men det är inte brottsligt. Det är inte våldtäkt och inte sexuellt utnyttjande. Det är inte brottsligt och bör inte heller vara det.".

 • Arne: Vad är det för dumheter?

 • V.G.: Jo, kortfattat går resonemangen så här. Flickorna gjorde inte tillräckligt motstånd för att det ska vara våldtäkt. Flickorna var inte tillräckligt berusade för att det ska bli sexuellt utnyttjande, eftersom de kunnat beskriva vad som hände. Alltså gjorde männen inget brottsligt. Och det betyder ju att det de gjorde var helt lagligt. Men alla "normala" människor tycks ändå anse att det de gjorde var brottsligt. Alltså: "Lagliga brott".

 • Arne: Vad är tillräckligt motstånd?

 • V.G.: "I hovrätten stod", enligt samma debattartikel av försvarsadvokaten, "flickans ord mot de tre åtalades och ytterligare fyra pojkars ord. Flickan sa att hon blivit våldtagen. Pojkarna sa att samlagen varit frivilliga. Tre av dem hördes som vittnen och talade därmed under ed, och med det straffansvar som då följer." Det framgår inte om flickan talade under ed, men det hade väl ändå inte räckt mot sju män som säger att hon gjorde det frivilligt.

  Hade flickan varit nykter eller bara lite påverkad och sagt nej, borde samlagen ha rubricerats som våldtäkt då hon förståeligt nog kunde ha känt sig hotad ensam med sju sexuellt ivriga män. Hade hon varit redlöst berusad hade samlagen rubricerats som sexuellt utnyttjande. Men bägge de här flickorna råkade vara i ett berusningsstadium som gjorde att de tydligen hamnade i en "lagens gråzon", där varken det ena eller det andra är fallet. Och försvarsadvokaterna och domarna tolkade då detta som att samlagen i princip genomfördes frivilligt, eftersom lagen inte exakt beskriver detta berusningsstadium. Och är då de sju männen eniga om att hon gjorde det frivilligt, så...

  Personligen förstår jag att det kan vara svårt att fälla en ensam kille i ett bevisläge som det här, men när det är flera killar inblandade och det gäller flera samlag...

  Undrar förresten varför bara tre av de sju närvarande männen hade samlag med henne? Ville flickan inte ha samlag med dem också trots att hon ville ha flera samlag med de andra tre, eller ansåg de att det var fel att göra så som de andra männen gjorde?

 • Arne: Hoppas på det senare, och att andra män som hamnar i liknande situationer har styrkan att stoppa de andra. Men om du tycker att det är fel, varför då en handbok om "Lagliga brott"?!

 • V.G.: Pengar så klart! Varför ska jag bry mig om ifall andra får lida på olika sätt, om det ger mig pengar? Det finns ju så många andra som utnyttjar oss människor. Att man tänker och resonerar vettigt behöver väl inte betyda att man också gör vettiga saker.

 • Arne: Du börjar låta som en förs...     Logiskt resonemang i och för sig, men du missar det sunda förnuftet. Vad ska det stå i handboken då?

 • V.G.: Inget nytt, egentligen, utan bara en summering av resonemangen som förekommit i tidningar. Det är ju inte förbjudet att "inte hindra" en flicka från att dricka, men det kan ju bedömas som brottsligt att bjuda en flicka på alkohol eller narkotika. Det är viktigt att hon blir lagom berusad. Sedan är det ju lättare enligt försvarsadvokaten att förföra yngre och oerfarna flickor. Undrar om flickor som ser bra ut blir erfarna tidigare, och att de bör ha en annan bedömning av åldern i handboken?

  Och det är tydligen bra om brottslingarna, förlåt mig, de som gör något menar jag, håller ihop i berättelsen. Att ingen av dem erkänner att någon gjort något fel, eller så. Sedan spelar det inte så stor roll om alla nekar eller så att säga erkänner. En gång förut blev ju två som anklagades för ett brott frikända, eftersom de skyllde på varandra och rätten inte kunde avgöra vem av dem som gjorde det brottsliga. Visst var det väl så? Och därmed kan man väl dra slutsatsen att det är bra att vara många när man gör något som egentligen är brottsligt. Jag menar, i ena fallet ställdes ju en flickas ord mot sju mäns ord och det var tydligen en fördel för dem.

  Sedan finns det ju andra typer av lagliga brott. Som förtroendevalda som betalar med "fel" plastkort därför att det inte uttryckligen beskrivits att det inte var tillåtet. Ja, man kan väl inte fälla en människa på grund av bristande sunt förnuft, och det bör väl kunna användas i många sammanhang. Typ: "Det var inte meningen att kassörskan skulle ge mig pengar, jag ville bara visa min fina kniv. Sedan blev jag skrämd, och råkade ta med mig pengarna när jag skräckslagen sprang från platsen. Och jag vågade ju inte lämna tillbaka dem.".

 • Arne: Jo, nog tycks du ha tillräckligt material till en bok. Tyvärr.     Men jag fattar inte det här med "inte tillräckligt motstånd". Det ska väl räcka med att säga nej. Det är väl inte bra att föreslå att hon ska bitas och slåss??

 • V.G.: Nej, ett enkelt nej räcker inte. Är du så naiv, eller ...? Det beror på hur flickan är klädd, hennes kroppsspråk och sådana saker. Och sedan kan ju alltid ett nej missuppfattas. Att bitas och slåss kan ju ge blåmärken och bitmärken som kan tyda på att hon gjorde motstånd, men risken är ju att hon själv blir slagen. Men då kanske åtalet åtminstone leder till misshandel. Såvida några advokater inte får det till att hon ville ha det så...

 • Arne: Ska unga flickor utbildas, så att de inte klär sig för fint och inte rör sig hur som helst?! Ska det behövas?! Ska det inte räcka med att säga nej, och kanske sätter upp handen eller så?? Om flickan vill ha samlag, och hon märker att killen tvekar, kan hon ju säga vad hon vill.

 • V.G.: Jo, det kan man ju tycka. Ett nej är ett nej.     En annan sak som pekar på att det finns lagliga brott är ju nedskärningarna av polisens resurser. De hinner inte med allt arbete, men de blir färre. En slutsats blir att de måste prioritera bland anmälningarna, och en del brott kommer inte att behandlas över huvud taget. De styrande vill kanske ha det så? Med sådana resonemang höjs genast röster om bantningen inom sjukvård, socialvård med mera, men belastningen inom de sektorerna skulle antagligen minska en hel del om antalet brott minskade.

 • Arne: Kan kvinnor våldta män?

 • V.G.: Javisst! Principerna gäller väl då också. Om några flickor i vilken ålder som helst träffar en lagom påverkad ung och oerfaren yngling, så kan de nog i stort sett göra vad som helst sexuellt med honom. Ta med honom hem, hålla honom lagom påverkad så länge de vill, och efteråt allihop säga att han ville göra allt han gjorde och som de gjorde med honom. Hans ord blir knappast trodda om flickorna är många, och hur kan han bevisa att han sade nej och försökte komma loss? Så som rättsväsendet tolkar våra lagar är det inte brottsligt, och som försvarsadvokaten ansåg i debattartikeln: "Det är inte brottsligt och bör inte heller vara det.".

 • Arne: Det kanske är det som menas med jämlikhet inför lagen... att både män och kvinnor kan göra sådant som de allra flesta anser är brott, men sedan bli frikänd för att det finns så många tekniska tolkningar av lagen att det sunda förnuftet försvinner? Eller uttrycker jag mig för partiskt nu, kanske.

 • V.G.: Jo, du börjar ta det mer med känslor än med praktisk tillämpning. Undrar förresten om man kan knivmörda en lagom berusad man, och bli frikänd med motiveringen att mannen ville bli knivhuggen? Har man dessutom ett vittne finns ju ingen som kan hävda motsatsen, och man kanske inte insåg att hugget skulle bli dödande...

  Apropå lika inför lagen: Jag tänker också ta med ett par varningar i handboken. Bland annat bör man kolla att någon man tänker utnyttja sexuellt inte är minderårig, för då kan det bli straff. Och var fler än "de andra", det är t ex olämpligt att en kille samtidigt "förför" flera flickor eftersom en av dem efter ett samlag kan komma undan och det kanske kan godtas som bevis på att hon inte ville ha samlag. Och det kan vara bra att i förväg ta reda på om "offret" är dotter eller son till en advokat eller domare, eller har någon sådan i den nära familjen eller vänkretsen.

 • Arne: Ursäkta uttrycket, min gäst, men jag tycker ditt resonemang är rätt knäppt. Hur vore det med mänsklig hänsyn, sunt förnuft, logiskt tänkande och sån't?

 • V.G.: Jo, jag håller med dig. Det är sjukt! Både att människor kan göra så här mot andra människor, och att de dessutom slipper straff. Vilka signaler ger detta till andra människor? Och jag tycker det är skrämmande att det finns de som tycker att det är rätt att de inte ska straffas.

  Trodde du verkligen att jag tänkte skriva den här boken?!

  Till sidans topp
  Konditori 100 gäster
  konditori100 entrance - www.konditori100.se

  Uppdaterad 31 maj 1997
  Text: Arne Granfoss © (där inte annat anges)
  Produktion: AG Informice