Konditori 100 - Gäst

Mr IT om multi-burkar

Konditori 100 gäster
konditori100 entrance

Hej.

Har du också läst om dessa fantastiska multi-burkar som "kombinerar tv och Internet"? För mig känns de som en felsatsning - som en onödig omväg. Många familjer har idag svårt att enas kring en tv-apparat - hur blir det då om Internet ska nås via samma apparat? Men tillverkarna vill väl att vi köper en mängd nya apparater.

Som utgångspunkt ser jag en familj med några barn, eller ett mindre företag. Där flera personer vill använda olika tv-kanaler, telefon, Internetuppkoppling med mera. Det jag vill köpa i affärer är en multi-burk som fungerar som navet i ett datanät i lägenheten eller på kontoret, med många funktioner för kommunikation.

Burken ska ha ingångar för tv-antenn, kabel-tv, telefonlinjer, antenn för mobiltelefon, ISDN, tangentbord och pekdon, cd-läsare, bildläsare och andra lämpliga kanaler vi användare får information via. Ingående linjer från datorer i hemmet, och plats för att montera in ytterligare några anslutningar som vi antingen vill fördubbla eller nya kanaler som kommer inom några år.

Till burken ska jag enkelt kunna ansluta den utrustning jag har idag i form av analoga telefon-, tv- och radioapparater. Jag ska också kunna ansluta datorer, skrivare, nätdatorer med mera. Digitala apparater ansluter jag lätt vartefter jag köper dem. Till multi-burken kan jag också ansluta "slav-burkar", så att jag bara behöver dra en kabel till mitt skrivbord där jag har pc, telefon och en del annat. Plats ska finnas för att ansluta flera apparater.

Kommunikationscentral
Multi-burken ska alltså vara en kommunikationscentral för hela familjens behov. Med ett lättanvänt program berättar jag för burken vilka kanaler som är anslutna till vilka ingångar och vilka apparater som är anslutna till vilka utgångar. I multi-burken finns programvara som behandlar de olika inkommande signalerna efter behov, så att de är nåbara från lämpliga apparater.

Kombinerar vi program som finns idag, kan multi-burken också användas som telefonsvarare, faxbrevlåda och intern e-posthanterare. Ett meddelande som någon lämnat i telefonsvararen i burken kan jag läsa i text via e-postprogram, eller få inkomna fax upplästa via telefon. Multi-burken kanske också kan sortera meddelanden till familjemedlemmarna, med tanke på att såväl röst- som textmeddelanden ofta innehåller till exempel "Hej mr IT" i inledningen. Eller kanske via val som "Tryck en etta om du vill lämna meddelande till mr IT" då någon ringer och ingen svarar direkt.

Med multi-burken kan kommunikationen styras så att flera kan använda Internet samtidigt, om än med längre väntetid. Samtalsräknare som räknar per telefonapparat. Mindre företag ska kunna köpa till moduler, till exempel för telefonväxel.

Som förälder kan det vara intressant med funktioner för behörighet, till exempel filter som stoppar olämpliga kanaler. Och kanske tidstyrning så barnen inte kan titta på tv på nätterna då de ska sova ...

Ja, en sådan multi-burk vill jag kunna köpa. Naturligtvis till bra pris. Ett pris som rimligtvis blir billigare än att köpa varsin tv/Internet-låda till familjemedlemmarna, som ändå kommer att få slåss om vem som använder vilka kanaler.

Till sidans topp
Konditori 100 gäster
konditori100 entrance - www.konditori100.se

Uppdaterad 30 november 1997
Text: Arne Granfoss ©
Produktion: AG Informice