Konditori 100 - Gäst

Mr IT, första bordet

Konditori 100 gäster
konditori100 entrance

Hej!

Jag kom nyss hit, så jag har inte varit här så länge. Ännu.

Jag hör att det snackas en del om tid här just nu, och om vad tid är för något. Jo, visst är det konstigt med tid, och med hur utvecklingen påverkar tiden och begrepp som handlar om tid.

Jag kom nyss hit, som jag nyss sade. Eller rättare sagt: som jag nyss skrev, och som du (förmodligen) nyss läste. Eller rättare skrivet: "Eller rättare skrivet: som jag nyss skrev, och som du (förmodligen) nyss läste.".

För att göra det hela enklare, kanske vi ska hålla kvar vid våra gamla "muntliga begrepp". Som "sagt", "hört" och liknande?

Om jag hör något via telefon eller "hör" det via e-post spelar kanske inte någon större roll? Motsvarande om jag sade det via telefon eller "sade" det via e-post. Oavsett hur och vad vi använder, så är det ju ändå som om vi pratar med varandra. I princip är det ointressant vilket av våra sinnen vi använder för att ta emot eller yttra ett meddelande. Med dagens och morgondagens teknik kan t ex en dator läsa upp skriven text, och ett telefonmeddelande kan skrivas på skärm för hörselskadade eller för dem som arbetar i bullrig miljö.

Idag finns viss blandning av uttryck då det gäller massmedia, d v s tidningar, radio, webbsidor m m. Att höra senaste nyheterna eller läsa senaste nyheterna är ju samma sak, det är bara skillnad på vilka sinnen vi använder. Och vi klarar oss väl rätt bra trots blandningen av uttryck?

Eller finns det någon skillnad mellan att höra och läsa? T ex möjligheten att få det bekräftat? En tidning kan man rätt lätt plocka fram igen. Ett radio- eller tv-program är det svårare med. Det tyder kanske på att läste har "lite mer trovärdighet" än hörde? (Vem säger t ex att man läste ett rykte?)

Hur är det då med t ex webbsidor? Där finns ju text skriven, men hur går det om man ska leta upp en webbsida där man läst något? Finns sidan kvar? Är texten ändrad? Om du nyss läste något på Konditori 100s hemsida innan du bläddrade till den här sidan, så kan den texten vara ändrad då du går tillbaka till hemsidan.

Nej, jag har inga rätta svar att ge. Bara funderingar som dessa.

Hur kom du förresten till den här sidan? Genom att bläddra, hoppa, eller något annat?

Hallå! Är du kvar här vid bordet? Jag kan inte se att du säger något. Hörde du vad jag skrev nyss?

Till sidans topp
Konditori 100 gäster
konditori100 entrance - www.konditori100.se

Uppdaterad 31 augusti 1997
Text: Arne Granfoss ©
Produktion: AG Informice