Konditori 100 - gäst

Konstig dagbok

Konditori 100 gäster
konditori100 entrance

En konstig dagbok kom med e-posten häromdagen, sensommaren 1997. Här är anteckningarna, skrivna sommaren 2001 ...

Stockholm 20 juni 2001
Kom hem ovanligt tidigt, med tanke på att det är sista arbetsdagen före semestern. Skönt. Tre veckor semester väntar. Varvade ned med Richard Strauss klassiska "Also sprach Zarathustra", packade det sista inför morgondagens resa, och har nu plockat fram en kartong gamla singlar. Gamla skivspelaren inställd på 45 varv, lite gott att dricka och tugga på, och kvällen är en musikalisk njutning. Just nu ljuder Beach Boys "Cottonfields" ur min gamla stereo.

Oslo 23 juni 2001
Igår kväll satt jag vid Holmenkollen och småpratade med Miss Flemming, när en lätt berusad man kom fram och frågade om han fick smaka. Först förstod jag ingenting, men så insåg jag varför han kom. Jag sade att det nästan var slut, och gav honom en sedel för att han skulle gå iväg fort. Törs knappt tänka på vad som hänt om han försökt ta termosen, och spillt ur innehållet - dyrbara Miss Flemming.

Bergen 25 juni 2001
Äntligen här, på M/S Kong Olav, ett av Hurtigrutens gamla fartyg, på en resa hela vägen till Kirkenes och tillbaka. En resa längs norska kusten, som än i dag tar runt elva dygn.

Jag är fortfarande lite skakig efter incidenten med Miss Flemming. Måste vara mer försiktig med henne. Dr Floyd skulle verkligen inte bli glad över att jag tagit med henne från kontoret. Hade jag frågat hade svaret blivit ett klart nej - så jag frågade inte, utan smugglade ut henne i en termos.

Kvantdatorer är ju än så länge ett dyrbart experiment, och många vet inte att vi redan lyckats få ljudkommunikation med dem. Vintern 96/97 lyckades några forskare få en kvantdator att räkna 1+1=2, och sedan sades det att de innan nästa vinter skulle göra mer avancerade beräkningar - och då använda koffeinmolekylerna i en kopp kaffe för att utföra beräkningarna. Lät rätt otroligt då, men nu kan jag sitta och prata med Miss Flemming om nästan vad som helst. Ungefär som med HAL i filmen "2001 - ett rymdäventyr" från 1968. Då var det ren science fiktion att kunna prata med datorer, och visst tog det tid innan vi kunde göra det. Men när jag gick från kontoret för semestern skrek jag "Arkiv Stäng" vid hissdörren, och fick åtskilliga irriterade rop efter mig från kolleger som arbetar med röststyrda persondatorer. Hoppas de glömt det då jag kommer tillbaka.

Snart i Molde 26 juni 2001
Härligt väder och mycket vackert att se på. Och ändå tänker jag på jobbet av och till. Kanske beror på allt vattnet omkring mig ;-)

Tänker mycket på Miss Flemming, den flytande kvantdatorn jag har med mig i en termos. Hon är laddad med data och preparerad för att göra i stort sett vad som helst med dessa data. Jag skulle kunna prata in dagboken i henne, och be henne skicka en kopia till min dator hemma varje kväll. Men jag törs inte ta upp henne ur väskan.

Kan jag ordna en säkerhetskopia genom att hälla hälften av henne i en annan termos? Eller försvinner "hälften av henne" då? Vad händer om jag spiller några droppar? Om jag glömmer sätta på locket, och hon avdunstar under en varm dag? Om termosen står ute utan lock, och det börjar regna in i den?

Nej, nu ska jag låta naturen ta över mina sinnen. En dryg timme kvar till Molde. Skickar hem en kopia av dagboken nu, och ägnar resten av dagboken åt semestern.

Till sidans topp
Konditori 100 gäster
konditori100 entrance - www.konditori100.se

Uppdaterad 31 augusti 1997
Text: Arne Granfoss © (där inte annat anges).
Produktion: AG Informice.